Туризъм

Златни пясъци – топ лятна дестинация

Естествена гора, чисти плажове, планински и морски климат – неслучайно курортът Златни пясъци е една от най-предпочитаните дестинации за почивка у нас. Намира се в близост до Варна – на 15 км от центъра на града, и привлича ежегодно множество родни и чуждестранни туристи.

Идеята за създаването на курорта се заражда в средата на миналия век, като в началото мястото е предвидено за балнеолечебен и семеен туризъм. Днес Златни пясъци е най-големият курорт на северното ни Черноморие и една от най-популярните летни дестинации сред българи и чужденци.

Любопитна е и историята зад името му. Според древна легенда мястото е било скривалище на пирати – там те заравяли плячкосаните съкровища. Но природата си е отмъстила и е превърнала всичкото им злато във фин, златист пясък, на който множество туристи се радват и днес.

Какво обаче превръща курорта в топ лятна дестинация?

Като основна причина може да изтъкнем нощния живот, който кипи в и около него. Близостта му до морската ни столица позволява на туристите да избират сред множество възможности за развлечения – барове, дискотеки, клубове, ресторанти. Beach Inspector – немска агенция за проучвания, дори нарежда Златни пясъци на 8 място в класацията си за най-добрите парти плажове в света през 2018 г. Макар и курортът да се е променил от тогава, едно е сигурно – местата за забавление се увеличават и стават все по-атрактивни за туристите.

Друга причина за популярността е големият избор от места за настаняване за почивка с деца в Златни пясъци. Предлагат се множество възможности за отсядане според предпочитанията и бюджета, които посетителите имат. Стаи и вили под наем, спа хотели, апартаменти в луксозни апарткомплекси – това са малка част от възможностите, сред които гостите на курорта могат да избират.

В последните години расте броят и на хотелите, които се стремят да съчетаят възможността за релаксираща почивка с атрактивни забавления. Тук можете да разгледате едно страхотно предложение за хотел, който със своя спа център и аквапарк прави приятен престоя и на малки, и на големи.

Няма как да не отбележим също местоположението на курорта и чистия и фин пясък на плажа. Курортът има една от най-дългите плажни ивици у нас, а водите му са прозрачно чисти. Хубавото време започва още през месец май, като благодарение на морския бриз дните са топли, а вечерите – прохладни.

Курортът е и удобна стартова точка за тези, които обичат пътешествията и разглеждането на забележителности. Само на 3 км. от него се намира Аладжа манастир, а на север се намират природен резерват “Балтата” (между Албена и Кранево), ботаническата градина в Балчик и нос Калиакра.

Back to top button
error: Content is protected !!